Alles omtrent apps

Wat is een app

In principe heeft het vrij weinig uitleg nodig, want we de meeste onder ons zijn er wel mee bekend. Een applicatie is een klein stukje software dat draait op een smartphone of tablet. We gebruiken overigens meer de afkorting “app” in plaats van de volledige benaming mobiele applicatie. Met een mobiele applicatie kunnen aanvullende functies worden toegevoegd aan een mobiele apparaat. Waar een mobieltje in eerste instantie uiteraard bedoeld was om mee te bellen en sms-en, zijn smartphones en ook tablets met behulp van talloze applicaties uit te breiden tot een multifunctioneel device.

Apps maken het leven makkelijker

Mobiele applicaties zijn ontwikkeld om het de smartphone gebruiker makkelijker te maken. Er bestaan talloze app’s die variëren van nieuws-, sport- of weerapplicaties tot applicaties die gaan over internetbankieren, amusement, (route)navigatie, en muziek. Een app is direct te downloaden waarna deze wordt opgeslagen op het desbetreffende mobiele apparaat. Voor apps worden regelmatig updates doorgevoerd, waarbij iets aan de app wordt verbeterd of toegevoegd.

Er zijn vier grote partijen die apps ontwikkelen met elk verschillende besturingssystemen. Elk besturingssysteem heeft z’n eigen winkel waar de apps gratis gedownload of gekocht kunnen worden.

Fabrikant Besturingssysteem Winkel
Google Android Google Play
Apple iOS Google Play
Windows Windows Phone Windows Market Place
RIM Blackberry Blackberry World

Mobiele applicaties kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: native apps en web apps. Een combinatie van beide vormen wordt een hybride app genoemd. Bij het ontwikkelen van een native app speelt met name het besturingssysteem een grote rol. Over het algemeen worden de meeste apps ontwikkeld voor de twee grootste spelers: Android en iOS.

  • Native app. Native apps zijn platformafhankelijk en maken gebruik van de functies op een smartphone. Deze apps zijn alleen te downloaden via de winkels Google Play, AppStore, Windows Market Place, en Blackberry World. De ontwikkelkosten liggen vrij hoog vanwege de technieken die per platform verschillen.
  • Webapp. Een webapp kan omschreven worden als een mobiele versie van de website die gebruik maakt van real-time content. De webapp hoeft niet te worden gedownload, maar is bereikbaar via de browser. Het gebruik van smartphone functies is beperkt en de ontwikkelingskosten liggen gemiddeld gezien lager dan bij een native app. Een webapp kun je overigens ook ‘pinnen’ voor op je schermachtergrond. Met het icoontje kun je dan de webapp dan direct opstarten.
  • Hybride app. Een hybride is als het ware een cross-over, een combinatie van een native app en een webapp. Een hybride app heeft als voordeel dat deze de flexibiliteit van een webapp heeft en dus platform onafhankelijk is, en gebruik kan maken van een aantal functies van een smartphone.

» Elk type app kent z’n eigen voordelen en nadelen.