Voordelen responsive design

Voordelen responsive design

Net als een mobiele website zijn er verschillende redenen om te kunnen kiezen voor een responsive design om zodoende het mobiele publiek te bedienen. Een responsive design kent ook z’n voordelen en nadelen. Opgesomd komt het neer op de volgende voordelen en nadelen:

Voordelen responsive design

  • Beheergemak. Een belangrijk voordeel van responsive webdesign is dat wijzigingen aan een website slechts één keer hoeven te worden doorgevoerd via een enkele CMS omgeving. Omdat je maar één website in beheer hebt hoef je de content maar één keer te publiceren en te updaten.
  • SEO voordelen. Een responsive design kan positief zijn wat betreft SEO: alle backlinks verwijzen namelijk naar één domein. Bots en crawlers hoeven daarom maar één website te scannen. Hierdoor moeten zoekmachines ook alles maar één keer te indexeren. Google raadt zelf dan ook het gebruik van een responsive design aan.
  • Schaalbaarheid. Één van de grootste voordelen van een responsive website is de schaalbaarheid. Met telkens een toenemend aantal verschillende webbrowsers en mobiele apparaten kan het namelijk vrij duur worden als ze elk een eigen versie vereisen.

Nadelen responsive design

  • Webprestatie. Een nadeel van een responsive design met betrekking tot de gebruikservaring, is de mogelijke invloed op de websiteperformance. Responsive websites zijn over het algemeen een stuk langzamer omdat de mobiele browser van de gebruiker diezelfde zware content moet laden. De content is namelijk hetzelfde voor zowel de computer gebruiker als de smartphone gebruiker. Zoals bekend kunnen langzame laadtijden van grote invloed zijn op de gebruikerservaring en het conversiepercentage. Dit zal vooral merkbaar zijn wanneer de mobiele gebruiker afhankelijk is van de 3G verbinding.
  • Ontwerpcomplicaties. Wat veel mensen vergeten is dat er veel tijd in een responsive website gaat zitten. Omdat er met zoveel verschillende factoren, lees verschillende apparaten, rekening gehouden moet worden kan de moeilijkheidsgraad een stuk hoger liggen. Responsive webdesign kan om deze redenen zowel tijdsintensief als kostbaar zijn.