Adaptive design

Adaptive design

Responsive design is gericht op het leveren van een zo goed mogelijke gebruikerservaring. Adaptive design komt voort uit deze denkwijze. Een adaptive responsive website is in feite een uitgebreide versie van een responsive website. Een standaard responsive website kan onnodig langzaam zijn, wat met name te merken is op de oudere mobiele telefoons. Om deze reden is het ook gewenst om de website niet alleen aan te passen aan de verschillende schermgroottes, maar ook op basis van andere factoren zoals het gebruikte apparaat, locatie en de snelheid van een bepaalde internetverbinding.

Adaptive webdesign

Smartphone gebruikers zijn vaak onderweg en verkeren vaak in een andere situatie dan een traditionele computer gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld worden vastgesteld door de bepaling van de geografische locatie van de bezoeker. Met deze wetenschap kan met een adaptive design voordeel worden gedaan om aansluitende functies en content aan te bieden. Adaptive webdesign, afgekort als A+RWD, is bedoeld om informatie te gebruiken om de mobiele ervaring te verbeteren. Om zodoende de mobiele gebruiker specifieker te kunnen bedienen. In de praktijk betekent een website volgens adaptive design veelal dat content of media juist weggelaten of toegevoegd wordt – afhankelijk van het gebruikte apparaat.

Een 2.0 versie van responsive webdesign

De website wordt niet alleen aangepast op de schermgrootte, maar er worden dus ook aanvullende scripts gebruikt om te herkennen met welk apparaat de website wordt bezocht. Een ander voorbeeld is om informatie te gebruiken wat betreft de snelheid van de verbinding, zodat content en functionaliteiten hierop kunnen inspelen. Op deze wijze kunnen met een adaptive design de belangrijke nadelen van responsive webdesign worden opgevangen.

Een ideale gebruikservaring

Het komt er op neer dat adaptive design voor de mobiele bezoeker een ideale gebruikerservaring is, echter voor de webdesigner vergt dit een flinke hoeveelheid extra inspanningen. Dit is ook gelijk waar de afweging zal liggen. Is het de moeite waard om deze inspanning uit te voeren? Belangrijk om te bepalen of de voordelen van een adaptive design opwegen ten opzichte van de extra inspanningen is om je mobiele bezoekers te kennen. Maak een schets van het mobiele aandeel voor je website bezoekers.

» Meer tips met betrekking tot een mobiele bezoekers analyse.