Online video voert de boventoon. Vooral op social media

Standaard

Online video kan op steeds meer kijkers rekenen. Als bedrijf tel je niet meer mee als je geen video inzet. Traditioneel gezien ging het vooral om foto’s, maar tijden veranderen. Video’s zijn steeds nadrukkelijker aanwezig, direct afspeelbaar en bieden snelle en nuttige informatie. Op sociale media boek je momenteel vooral succes met video’s. Vooral Facebook stimuleert het gebruik van video’s en Instagram volgt logischerwijs ook. Met uiteraard YouTube als grote aanstichter. Dankzij de video dienst explodeerde het potentiële bereik van online video. Adverteerders hebben de markt ook ontdekt. Wees sociaal en gebruik video. Waar video tot voor kort werd gebruikt om de doelgroep te informeren of de naamsbekendheid een boost te geven, is video nu aanwezig in alle fasen van de ‘customer journey’.

De populariteit van social video

Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video. Hierbij valt vooral op dat jongeren nog altijd meer online video consumeren dan ouderen. Meer dan een derde (38 procent) krijgt regelmatig een video doorgestuurd door vrienden of familie. Dat gebeurt via Facebook, e-mail en WhatsApp. Hiermee wordt ook gelijk het sociale impact belicht. Video’s nodigen uit tot delen. YouTube is de meest gebruikte gratis website voor online video’s; Facebook is een goede tweede. Aan de andere kant blijken ook adverteerders steeds vaker gebruik te willen maken van video’s. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 60 procent zegt van plan te zijn om het komende jaar meer te investeren in videomarketing.

Facebook: het meest effectief voor video’s

Facebook heeft de grootste impact vergeleken met andere platformen. Steeds vaker is de video direct afspeelbaar, zonder te worden omgeleid naar een externe pagina. Ook is het formaat van de video thumbnail steeds groter en wordt de aandacht sneller naar de content getrokken. Via live-video’s en zelfs de optie tot het instellen van een profiel video wordt het gebruik van video’s steeds meer gestimuleerd door het platform. Datzelfde geldt voor Instagram. Dankzij de dominantie van beide sociale netwerken is het daarom cruciaal om ook over gaan tot video. Als je online wilt scoren althans.