Mogelijk verbod op anonieme prepaidkaarten

Standaard

Een verbod op anonieme prepaidkaarten; dat we daar nooit eerder op zijn gekomen?! Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft voorgesteld om anonieme prepaidkaarten in Nederland verbieden, omdat deze moeilijk af te luisteren en te traceren zijn. Met het plan volgt Nederland het beleid van België en Duitsland, die in het verleden al besloten een einde te maken aan anonieme simkaarten. Ook in veel Zuid-Amerikaanse landen wordt bij de aankoop van een prepaidkaart om identificatie gevraagd, waarna de gegevens centraal worden opgeslagen.

Als maatregel tegen terrorisme

Minister Van der Steur vreest dat anonieme Nederlandse simkaarten na een verbod in onze buurlanden in het buitenland zullen worden verkocht. Ook komen mensen de grens over om in Nederland anonieme simkaarten te kopen. En daar moet een einde aan komen. Het verbod is in bijvoorbeeld België en Duitsland al ingegaan, omdat anonieme simkaarten daar veel gekocht zouden worden door criminelen en terroristen, die zo niet op te sporen zijn.

Het aanpakken van bestaande anonieme simkaarten

Net als in onze buurlanden zullen prepaid-simkaarten gewoon te koop zijn, zolang de koper maar geïdentificeerd kan worden. Het is vooralsnog niet bekend wanneer de maatregel ingaat en wat er met al huidige anonieme simkaarten gaat gebeuren. Zo geldt in België de regel dat kopers van anonieme simkaarten in de periode na het verbod het kaartje op hun naam moeten zetten. Als dit niet gebeurd worden de simkaarten op non-actief gezet.

»  Wat ons betreft is dit een verbod dat we alleen maar toejuichen. Hoe denk jij erover?