Website speed test

Website speed test

Doe de speed test en vul hieronder je (mobiele) website URL om de laadtijd te bepalen. Let op, de speed test hieronder slechts een losse benadering om een algemeen beeld te krijgen van de laadsnelheid van de website in kwestie.

1. Speed test

Enter URL:
(e.g. yourwebsite.com)
Powered by: WebToolHub.com

2. PageSpeed Insights Tool

Om een kritisch oordeel te kunnen vellen over de mobiele geschiktheid wat betreft de mobiele laadtijd, doe dan de uitgebreide speed test bij de PageSpeed Insights tool van Google.

Dit is een handige tool van Google zelf, te vinden op de website van Google, maar ook in de vorm van een Google Chrome of Firefox extensie. Je kunt met deze tool de keuze maken om de mobiele geschiktheid te testen. Deze tool laat de verbeterpunten zien en deelt deze in op basis van prioriteitsniveau. Wanneer je op de onderdelen klikt zul je precies inzien wat er allemaal verbeterd dient te worden, op welke pagina’s, en tot welke voordelen dit leidt.

pagespeed insights tool

Bijna een kwart van de bezoekers verlaat een site wanneer de laadtijd ligt tussen de 1 en 5 seconden. Bijna 30% van de website bezoekers geeft aan dat ze dan waarschijnlijk een concurrerende website zullen bezoeken.

Google zelf geeft aan dat de meest ideale laadtijd maximaal 400 milliseconden zou moeten zijn. In wezen is dit de tijd dat het kost om met je ogen te knipperen.

» Doe de speed test met de PageSpeed Insights tool.

3. Google Analytics

Naast de eerder genoemde speed test biedt Google Analytics de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de laadtijd van de website in kwestie. Kort komt het er op neer dat dit kan worden geanalyseerd onder de kop Inhoud » Sitesnelheid.

» Lees meer over hoe je je voordeel kan doen met Google Analytics.

Google analytics

4. Optimaliseer je website

Met eerdergenoemde tools kun je de kritische punten bepalen om deze voor verbetering te gebruiken. Gebruik dan ook de PageSpeed Insights om de knelpunten te bepalen om tot een verbeterplan te komen. Om je alvast op gang te helpen kun je in ieder geval rekening houden met de volgende punten om de laadtijd te verminderen:

  • Gebruik van Cache. Schakel cache in zodat de website bezoeker niet steeds alle bestanden opnieuw dient te laden. Voor mobiele websites is dit een stuk gecompliceerder aangezien er op een mobiele telefoon minder ruimte tot de beschikking is om cache content te kunnen opslaan. Een oplossing hiervoor is de HTML 5 Web Storage application. HTML 5 biedt toepassingen die het mogelijk maken dat mobiele pagina’s sneller worden geladen.
  • Beperk de grootte van afbeeldingen. Bij gebruik van afbeeldingen is het belangrijk om de grootte zoveel mogelijk te beperken. Zodoende nemen afbeeldingen minder bandbreedte in beslag wat ten goede komt van de laadtijd. Verklein je afbeeldingen met één van de volgende tools: JPEG & PNG Stripper of Online Image Optimizer.
  • Niet te veel codes. Probeer het aantal CSS en Javascript bestanden beperken zodat de bestanden sneller worden gedownload.
  • Benut de mogelijkheden van CSS3. CSS3 is de oplossing om toch een mooie website te creëren. Gebruik CSS3 voor de de stijl en lay-out van de website.
  • Vermijd redirects en dode links. Voorkom dat bestanden die niet meer bestaan worden geladen. Dit kost tijd en is dus onnodig. Het bestand wordt geladen door de browser waarna deze merkt at het bestand niet meer bestaat. Wanneer er sprake is van een 301 redirect, zorg er voor de link naar de correcte URL wijst.

» Naast een speed test is het ook aan te raden om je mobiele bezoekers echt te leren kennen. Doe daarom een mobiele bezoekers analyse.