Voordelen mobiele website

mobiele website

Smartphones spelen een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven. We hebben onze smartphone overal bij ons, omdat we simpelweg niet meer zonder kunnen. Grootste reden? Mobiel internet. Met mobiel internet gaat er een wereld voor ons open. Mobiel internet is voor smartphone gebruikers de toegangspoort tot de wereld van websites en apps. Zelfs voor de basisfuncties bellen en berichten versturen, kiezen we niet meer voor de traditionele weg, maar gaan we vooral over op de online varianten.

Voordelen mobiele website

  • Platform onafhankelijk. Mobiele websites zijn geschikt voor alle platforms zoals Android, iOs, maar ook Windows Phone, en Blackberry.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Voor een smartphone gebruiker is een mobiele site een stuk gebruiksvriendelijker. De mobiele gebruiker hoeft niet of nauwelijks in en uit te zoomen of te scrollen. Mobiele sites zijn een stuk overzichtelijker.
  • Snellere laadtijd. Een mobiele website laadt een stuk vlotter dan een reguliere website. Dit kan onder meer verklaard worden door het bewust achterwege laten van zware grafische content.
  • Call-to-action. Een smartphone gebruiker heeft andere beweegredenen om een website te bezoeken dan een gebruiker vanaf een pc. Uiteindelijk wil elk bedrijf het liefst dat de klant zo snel mogelijk overgaat tot actie. Een mobiele website vergemakkelijkt dit door de content hier op aan te passen met bijvoorbeeld handige icoontjes. Denk hierbij aan de Click-to-Call, Google Maps, Email of Social Media buttons.

Nadelen mobiele website

  • Twee afzonderlijke websites. De mobiele variant moet afzonderlijk worden opgebouwd. De mobiele website staat dus los van de standaard desktop website. Hierdoor ontstaat er dus ook een aparte CMS omgeving voor het beheer van de website content.
  • SEO complicaties. De mobiele pagina’s worden ook gevonden door de zoekmachines. Beide versies hebben grotendeels dezelfde content waardoor er sprake kan zijn van onderlinge concurrentie op het gebied van SEO en zelfs van duplicate content. Dit valt overigens wel te omzeilen met de canonical attribute waarbij kan worden aangegeven dat de pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn en de desktop versie uiteindelijk leidend is. Hierdoor zal alleen de desktop variant worden geïndexeerd.